Debatt hos min frisör

Ofta när man sitter hos frisören, snackar man om hår och hårprodukter. Hur man ska klippa sig den här gången och vad för schampoo man ska använda osv osv.

Jag och min frisör, vi klarar av hur håret ska se ut, på ca 1 minut, och sen är hon igång och klipper, färgar å grejar alldeles genast. Sen diskuterar vi allt mellan himmel och jord. Och den här gången kom vi som vanligt in på hundar. Eller rättare sagt, min frisör gjorde det.....

När jag hittade min frisör, i samband med att jag flyttade hit(som för övrigt har ett namn som påminner starkt om mitt eget ,men med en annan stavelse på slutet), hade hon inget husdjur. Men sen ett halvår, ett år, nåt sånt där, har hon en liten blandrashund, en blandning mellan Chihuahua och Dvärgpinscher. Vilken blandning! Men okej.... hon tog iaf över den från någon som inte kunde ha den och när den kom till min frisör kunde den inte uppföra sig ordentligt, så hon gick en kurs med den. Det är ju bra!


Vad handlade då diskussionen om igår?
Jo, den handlade om avel. Såklart. Min frisör har aldrig haft nån hund innan. Heller ingen direkt erfarenhet av hundar, efter vad jag har förstått och nu så ska hon avla. På en blandrashund! Varför? Jo, hon gör det för hennes skull!  


Argument nr 1: Jo, hon gör det för hennes skull! Det är så hon säger. Hon gör det för hennes skull, för att hon inte ska få livmoderinflammation... för det kan ju tikar få om de inte får valpar *stööön* Det har hon hört av andra! Okey, då är vi där.... Hört av andra... Inte tagit reda på själv. Undrar vilket argument nummer två är?


Argument nr 2:
Jo, för det vet ju alla.... Att blandrashundar är friskare än renrasiga. Jajamän, min första och enda blandrashund jag hade, Eddie, han fick fel på sköldkörteln och fick gå på medicin i över 2 år, tills han inte klarade det något mer och var tvungen att fara till himlen. Han tappade klorna hela tiden av sin sjukdom. Inte så kul, ont gjorde det. Har vi ett argument nummer tre också? Jadå, det finns faktiskt.


Argument nr 3: Hon vill ha en till hund till sin första. Okej, det är väl det bästa argumentet om man frågar mig.

Vad blir det då av det hela? Jo, om hon parar henne med en likadan hund, så blir det ju 50-50. Och tar hon en annan dvärgpinscher blir det ju 75-25. Tre flugor i en smäll. Hon får en till hund som är frisk och den hon redan har får inte livmoderinflammation. Eller???


Vad hände då i den här diskussionen? Jo, det hände så att jag talade om var jag stod. Jag kan inte med gläde i mitt hjärta sitta och hålla med när jag inte alls är glad åt det hon tänker göra. Visst tänker ni, varför bryr du dig? Ja, varför inte? Det finns redan så mycket hundar som behöver kärlek och det är väl bättre att då ta hand om någon av dom, istället för att producera mer blandrasvalpar. Jag förklarade för henne att hon faktiskt kan kastrera sin tik och därmed då slipper risken för livmoderinflammation. Hon sa att hon faktiskt hittat en annan hund hon kunde tänka sig att ta hand om. Men varför inte göra det då?


Jag säger inte att alla blandraser är sjuka, men jag anser inte att vi ska 'promota' blandraser, när det finns så otroligt många rashundar som är anpassade för olika liv. Varför kan vi inte läsa rasstandarden och söka efter en hund som vi tror skulle passa oss? Det finns ju verkligen jättemånga raser och letar man bara så finner man nog en som passar som handen i handsken. Hos rashundarna känner vi redan till de defekter som finns och riktigt seriösa uppfödare arbetar för att få bort de defekterna. Hos blandraserna vet man inte vad det är som kan 'poppa' upp. I många fall, säkert inget, men i andra fall, säkert något otäckt... som det gjorde med min Eddie t ex.

1 Jennie & Exxa skriven

Men åååh vilka underliga människor det finns... *suck* Tycker du svarade henne jättebra! Slår vad om att hon inte ens hade tänkt på att kastrera henne... Vi skapar debatt här Fia, våra inlägg får komplettera varandras =) Ha en bra dag, glöm inte The Tudors ikväll kl 22. Kram på dig!

3 Ylva skriven

En annan sak: vad gör hon om hon får en tik efter sin tik då? Ska hon avla på valpen också bara för att den inte ska få livmoderinflammation? Och så vidare genom generationerna...
Pleeeaasee...folk kan väl tänka lite kritiskt nån gång.

5 Fia skriven

Malin: Du är för snäll du... jag hade aldrig kunnat hålla tyst. Men sån är jag.. och det får man lov att ta. Hade här hemma en trevlig man på besök som hade en huskyblandning. Han sa att han hade funderat på att ta valpar på den, genast frågade jag varför? Jag kan bara inte låta bli. Antingen kan man argumentera FÖR sin sak och jag låter alltid andra ha sina åsikter, även om jag kanske inte håller med, eller så låter man bli
och ogillar mig istället. Det får man ju välja :-)

Nej, i det läget hade jag nog svårt att vara tyst. Jag vet mycket väl vilken hanhund du talar om och tycker det är tråkigt att folk verkligen nappar på en sån annons ute på blocket. Och det ÄR ju verkligen tråkigt att folk bara tar valpar för att det är gulligt och roligt och allt vad det nu är för orsaker de har. Sen blir det rea på valparna när de inte blir av med dem.

Nåväl, vi får göra vårt bästa för att tala väl för arbetande SH's och försöka styra in okunniga på 'rätt spår' för rasen, precis som du gjorde Malin. Sen kan man ju alltid hoppas att de man talar med är mottagliga...

2 Ylva skriven

Håller med om att man ska vara säker på att det finns avsättning för avkommorna innan man avlar på sitt djur. Oönskade och nonchalerade husdjur finns det verkligen mer än nog av.

Däremot håller jag inte med om att man alltid måste hålla sig inom rasen och bara köra rasrent...åtminstone inte för hästar. Skulle jättegärna köpa en korsning frieser/ngt annat till exempel.

Däremot kan man ju precis som du säger vara noga med vilken ras/individ man väljer så att djuret passar en själv och ens livsstil.

4 Malin Sundin skriven

Du är tuff du.. Jag fick bita mig i tungan för att inte säga vad jag tyckte till en gäst igår.. (man måste ju vara "trevlig" mot gästerna....)

han hade en (blåögd) huskytik. omplacerad. hade aldrig gått i drag. var för liten enligt standard och vägde bara 17kg.. han visste inte stamtavlanmen nån morfar eller nått liknande var Champion... *suck* Å så kommer det fram att hon är 5år. "Å vi har ju tänkt para henne i år, för det är väl inte för sent?" nä det är 6år som gäller säger jag och undrar över nästa fråga... (får INTE para med nån av mina hann jag tänka) Innan han på frågan om vilken hane de tänker använda säger, att "ja det var en som min sambo hade hitta på nätet, utanför Örebro" NEJ tänker jag. Det är *Max....* (utelämnar andra halvan av namnet) Jag vet inte alls hur jag skall lyckas säga att denna hane är så orastypisk det bara går och att han absolut inte skall avlas på... (den hanen som var på blocket.se i somras som "avelshund")

Nu skall man inte prata skit om andras avel eller andras hndar. men denna hund är utställd för Arvid Göransson med kommentaren. Det går inte ens att se att denna är samma ras som de andra. (läs draghuskys) gult band.. borde varit 0a enligt mig!!

Han var då 1,5år gammal. Helt raka bakben, mycket grov benstomme, massor med päls. Ja han har starka färger och blå ögon. så det blir säkert fina valpar. men vad ger det huskyrasen, att en extrem showis går i avel? och med en tik av okänd härkomst och där valparna kommer bli sällskapshundar. med blå ögon.. lättsålt!?

Iaf så tänkte jag sätta in trollet i spannet så han fick se hur raka bakben ser ut i förhållande till trollets partner Cocos som nog har det bästa travet jag sett.. Mycket bra läromsätare, att ha dem i weel så man verkligen SER skillnaden i kors- och bakbensvinklar! Men.. bidde inte troll/cocco för de hade gått rätt mkt så blev några snyggare vovvar istället..

Försökte styra in samtalet under turen mot lite exteriör, men det var noll respons. De skull nog avla för att det är kul med valpar och hade inte nån koll på stamtavlor, linjer eller sund exteriör. Försökte lite med ögonförg oxå.. berättade om Brimers äventyr i vargskogen och självklart så ville de hälsa p åhonom.. ;-) Han har mkt stora blå runda ögon. Å jag säger då lite diskret att jag det
här är en jättebra hanhund men kommer aldrig att få gå i avel för att hans ögon inte är rastypiska. De är för runda, ögonen skall vara mandelformade! Men inte ens de nappade de på.. så tyvärr. det blir nog fler blocket.se huskyvalpar...

inför gratis kastrering/sterilisering av både hund å katt!

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: