Saria x Peikon

Saria är parad med Peikon och nu är det inte många dagar kvar innan hon ska få sina valpar. Saria är en duktig tik som arbetar hårt i selen och har en ganska intensiv stämma. Förra säsongen körde vi henne mycket i led och hon visade att hon är duktig i den positionen. Den här säsongen lånade vi ut Saria till Nisse Uppström, som tränade henne för långdistans. Meningen var att hon skulle ingå i hans tävlingsspann, men tyvärr bröt Nisse armen på Vildmarksracet och då tog vi hem henne igen. Hon visade dock att hon klarade av att gå många mil per dag och det var det vi var intresserade av att få veta. Saria har ett första pris kvar till sin polarchampiontitel. Hon är utställd två gånger med Excellent båda gångerna.
 
Saria hade vid ultraljud minst fyra valpar vad vi kunde se, så det blir spännande att se hur många valpar det blir.
 
 
Hon är parad med den stilige och lugne herren Peikon av Vargevass, som finns hos Karsten. Peikon är en duktig ledarhund med ett lugnt temperament och förhoppningsvis kan en del av valparna bli liiite lugnare än Saria. Vi hoppas på det. Det kan finnas någon valp kvar till salu från den här kombinationen och vid intresse tar ni kontakt med Kari Hope som är Sarias uppfödare.
 
 
N11487/05 Peikon Av Vargevass N01058/96 Mörkki Av Vargevass SF13386/90 Geehaw Brando
N14364/88 Shira Av Vargevass-A
N17806/02 Lisa Av Vargevass N13417/99 Pekko Av Vargevass
N20469/98 Bebless Av Vargevass
 
SE56966/2010 Snörokks Saria FIN46591/04 Arctic Soul Vytok FIN38661/01 Kefeus Traleika Nagar
FIN23935/02 Arctic Soul Q-Antity
N25272/06 Najanin's Cold River Rajah N24351/00 Ole Ulv
N07551/04 Najanin's Ice Breakeer Lax

Solfjäder

Idag tog jag ett gäng på fyra. Nato fick gå i led med Tióne och bak hade jag Loddie och Pya. Vi skulle köra upp en liten slinga mellan två vägar vi brukar köra, så man kan köra runt, istället för att alltid behöva vända i en rondell. När vi kört genom skogen och kom upp till den här vägen på första bilden, ska hundarna gå vänster och till höger, om ni tittar noga, kan man se att det är någon som skidat. Vi ska vänster, men tro inte att Nato ville vara med på det. Tióne är lite för snäll också, men hon försökte lite grann, men fick inte med sig Nato, så då fick hon för sig att vi skulle vända helt om och gå tillbaka samma väg vi kom. Matte fick vackert kliva av släden och dra in dom på rätt spår en bit, men det gick bra, så efter några hundra meter, förband vi de två vägarna och TJOHOO, så kan man köra runt.
- Ska vi verkligen vänster här, matte? Näääeeee.....
 
På vägen hem drog jag ner linan till ledarhundarna och gjorde en solfjäder av spannet. Kul grej att göra och lite motivationshöjande för lite trötta hundar.
 
Det är verkligen roligt att puttra fram med småspann. Jag gillar det skarpt!

Finkörning

Det bästa av allt är när tävlingssäsongen är slut och när finkörningen börjar. Bara sätta för det antalet hundar man vill köra och ut och puttra lite grann. Hundarna har stått sedan vilodagarna innan Lillholmsjö och efter tävlingen som jag aldrig körde, har jag helt enkelt inte känt mig så pigg, så då är det bättre att inte köra dom, det brukar oftast sluta i katastrof bara. Men idag, trots att jag är lite krasslig i halsen, tog jag mig ut med två 5-spann. Och vilket finväder vi fick! Jättehärligt!

Niro och Pya i led, Loddie team och Airk och Tirith wheel. 
 
Eftersom att Airk o Elora är typiska ensideshundar bestämde jag mig idag för att ändra på det. Sagt och gjort, Airk hamnade på höger sida om Tirith och han gick över stamlinan ett par gånger, men jag stannade och drog honom rätt igen, det gick riktigt bra faktiskt. Från och med nu ska alla hundar gå på precis alla positioner. Sen kommer dom ju ändå ha sina favoritsidor och det får man väl köpa. 
 
Airk bestämde sig för att snöbada. 
 
Här är vår fina rondell på 8an. Det blev bara åtta kilometer på varje gäng eftersom att de stått ett tag.
 
Och äntligen fick Attor följa med igen. Haldex och Tióne går i led och Nato i mitten. Och här ser vi att Elora fått ta vänsterpositionen och det gick jättebra det också. Attor som inte gått med på jättelänge skötte sig fint och drog nästan hela rundan. Vilken kondition den hunden har!! Trots att han inte gått med i spannet sen.... kan det vara december? så klarade han av det galant. Självklart höll jag nere tempot lite för hans skull. Och med det här spannet såg jag så mycket som FYRA älgar passera spåret en sisådär 50-70m framför oss. Jag satte på filmkameran, men när jag väl kom till platsen var älgspåren det enda jag kunde se. Trots att det var ganska öppet. Älgarna måste ha lubbat på som bara den, eller så satte dom sig på huk bakom några stenar och fnissade åt mig! Hmppfff...!!!

Säsongssummering

Här kommer en summering av den här tävlingssäsongen.
 
Jag vill börja med att rikta ett stort tack till min vän och Ulriks gudmor Mari för all denna tid du varit här hos oss!! Det har verkligen varit roligt att ha dig här och som jag redan sagt, det enda jag störde mig på var den där disktrasan :-) Utan dig hade inte jag och hundarna fått någon säsong!! Och MED dig här som ovärderlig hjälp, har jag kunnat träna mina hundar det bästa och det mesta jag orkat och tack vare att du varit här de veckorna Johan har varit på jobb och kunnat hjälpa mig med Ulrik OCH hundarna, har vi kunnat prestera mycket bättre än vad jag trodde. Nu kom jag bara iväg på två tävlingar då Tricky skadade sig på Lillholmsjö, men båda de tävlingarna gav oss pallplats. Så tack Mari!! Tack för att du är så underbart snäll och hjälpsam!! Det betyder väldigt mycket för mig!
 
Lekvattnet
Mitt 6-spann bestod av :
 
Haldex - Tricky
Nato - Elora
Saria - Niro
 
Vi tog 1a placeringen och fick ett första pris i meritering. Eloras första tävling och då blev hon bruksmeriterad. Saria fick sitt andra 1a pris och likaså Tricky.
 
SM Gafsele
Jag startade ut med:
 
Tióne - Tricky
Haldex - Elora
Airk - Tirith
 
Körde så de första två dagarna, men Tióne blev trött andra dagen och eftersom att Haldex krånglade för mig i Lekvattnet ville jag INTE ha honom i led. Bestämde mig för att peta ner honom i wheel, vilket gjorde att jag fick slagsmål när jag väl kommit i mål och stod still för att se om Dalia kom ifatt mig. Så jag har lärt mig något om Haldex och hur knasig han kan bli när det är höglöp i spannet. Chansade och satte fram Elora med Tricky och Haldex bak med Airk. Vi klarade 2a platsen med lite marginal då jag hade ett ankarstopp på Haldex, som är envis vänsterhund, vägrade ta sig tillbaka till höger sida efter att ha hamnat på samma sida som Airk. Missade 1a pris i meritering med 7 sekunder. Det var det där ankarstoppet....
 
 
 
Även Niro tävlade, men i medeldistans med Joakim Persson. I spannet gick även Shejrix Eithel Ivrin.
De tog bronsplatsen och Niro och Tella fick sitt första 1a pris i meritering i medeldistans.
 
Mari  tog silverplatsen och därmed fick Shejrix Four Matic sitt första 1a pris i meritering
 
 
Ryssjön
ville jag väldigt gärna åka på, men då Johan var på jobb och jag skulle vara själv med Ulrik och 13 hundar på tävling, valde jag att avstå. Däremot åkte en av mina hundar på tävlingen med Joakim. Niro var med i hans spann och Joakim körde Niro i led båda dagarna.
Shejrix Eithel Ivrin(Tella) var med och de tog silver och ett 2a pris i meritering.
 
 
 
Lillholmsjö
Dag1 ställdes in för sprintförarna pga vädret och jag fick en skadad Tricky under natten till söndagen och fick åka till veterinären istället.
 
Mari knep bronsplatsen med Shejrix Quattro och Shejrix Four Matic i spannet och fick ett 1a pris i meritering. Alltså fick Matic sitt andra 1a pris. Ett kvar mot polarchampion :-)
Joakim fick ett  2a pris i meritering med Shejrix Eitehl Ivrin (Tella) och Niro. Niro gick i led första dagen.
 
Mari efter målgång på lördagen. I led Shejrix Four Matic och i team närmast kameran Shejrix Quattro(Atto). Framför Atto och bakom henne går hennes duktiga avkommor. Tasha i led är en mycket duktig ledarhund redan.
 
Joakim på väg mot mål med Niro i led till vänster från mitt håll sett. Bakom honom går Tella och de tre hundarna närmast kameran är Attos duktiga barn.
 
Enda tävlingen som Shejrix Quartzpil(Trickys bror) har tävlat på denna säsongen var KM:et. Så med matte Agnes körde han och pappa Gretzky i led hem guldet i 4-spannsklassen. Agnes körde om alla hon hade framför sig. Här är en länk till en film från dagen http://vimeo.com/61213303 
Stort grattis Agnes och mamma Inger!
 
 
Tack så hemskt mycket, Mari och Joakim för den tiden ni varit här. Det har varit väldigt trevligt och vi ser fram emot att ha er här fler gånger!! Och ett stort grattis till er båda, den här säsongen har ni verkligen gjort ett uppsving när det gäller  tävlingar, men först och främst måste jag säga: Vilka duktiga hundar ni har!! Det har varit jättekul att få prova att köra mina egna uppfödningar, men även Attos barn och de är verkligen lovande, i alla positioner. Riktigt roligt, tycker jag!!! Bra jobbat hörni!!!
 
 
 

Repris

Tricky kör en repris från förra året och avslutar säsongen på sitt eget vis.
 
För flera veckor sedan när vi skulle ut och köra skulle jag hämta Tricky till spannet. Då blödde han lite från ett sår i första leden ovanför tassen och han fick stå över träningspasset. Vi har hållit koll på det där såret och han blev inte halt och det blev inte infekterat, utan han har gått i träning som vanligt.
Tills i söndags...
 
 
I lördags for jag upp till Lillholmsjö med pickupen, släpet och åtta hundar, då jag skulle låna ut Pya och Tióne till Irre som ville testa att köra 4-spann och få prova sin ena hanhund lite. På väg till tävlingen så for vi olika tider, jag och Unayokarna. Eftersom att det snöade rätt bra valde jag att köra den lite längre sträckan, på de stora vägarna medan Joakim och Mari valde en lite mindre väg. När jag precis passerat Lit får jag det där samtalet man inte vill ha när man är på väg till tävling.
"Fia, vi har kört av vägen!" - WHAT???? Näe, du skojar???
 
 
Nej, dom gjorde inte det. Och de fick ringa bärgarna. Som tur var hade starterna blivit uppskjutna pga vädret och Joakim och Mari hann komma till tävlingen och fick god hjälp av fyra handlers för att hinna komma till start. Vi hann och jag sprang fram med Joakims spann där vår Niro gick i led med en av Attos töser(Atto är min uppfödning).
 
När båda Unayokarna hade startat tog jag min Mukluks och gick till toaletterna för att byta till dom i snöfritt område. Men när jag står där och slår den sista rosetten på skorna kommer Kenta in och säger åt mig att inte byta om, för det är inställt för alla sprintarna.
- VA??? Näe, du skojar???
 
 
Nej, han skojade inte. Och det kändes något snopet. Så jag umgicks och rastade hundar, fotade lite, fikade lite med Starax:arna och väntade in Mari och Joakim. De skulle iallafall få köra klart. Mari kom in strax efter Brenda och var jätteglad med pigga och glada vovvar. När Joakim kom in hade han bra fart på vovvarna och det kändes väldigt roligt att få se Niro komma in efter fem mil. Jag fotade även Evelines spann och Peikon, den blivande pappan till Sarias valpar.
 
På söndagen uppdagades Trickys repris. Förra året skadade han tassen och kunde inte vara med och tävla på den sista tävlingen. Och i år blir det samma visa. Benet på honom var dubbla storleken och det hade blivit något inflammation, så istället för att åka till Lillholmsjö åkte jag, Johan och Ulrik till veterinären med Tricky. Det verkade dock som att det inte hade gått in i själva leden, utan början på en böld var det veterinären trodde det var, så det var mycket bra att vi kom in dit på en gång. Drän, bandage och en fin, jättebra sko att ha när han går ute blev det. Smärtstillande och antibiotika i en vecka och noggrann koll på benet.
 
Jaa... Är det inte lustigt, det verkar gå troll i våra hundar!!
 
Bröderna är samlade för första gången efter födseln. Bilden är tagen på lördag em, och där ser höger framben helt okej ut på honom. Tricky - Pil - Iddi