Idre Fjäll - Årets rasspecial för siberian husky

Det här årets rasspecial skulle inte alls bli som jag tänkt mig. Jag är säkerligen inte ensam om att känna så. Fredagen när vi skulle fara upp jobbade jag. Jag hade tur att få byta pass med en kollega och kunde sluta på dagen istället för på kvällen. Hem, packa, mata hundar innan vi skulle fara och sen till stan för att lämna Nova, som turligt nog fick hundvakt hela helgen.
Tack för hjälpen, Maria!

Vi kom inte iväg från stan förrän sent, strax före sju, då vi ville äta i stan först. Vi visste att det troligtvis inte skulle finnas några bra ställen att stanna på efter vägen. Så vi åt och passade på att rasta valpar och titta till de stora vovvarna. Då hade naturligtvis Trickster spytt en hel del där bak, så det var bara till att städa upp.

Vi kom fram sent,  ungefär samtidigt som Micke, som skulle bo med oss. Malin och Helena kom inte förrän på lördagen. Ut med stakeout och ta hand om alla hundar. Tiras och Nelwyn fick sova i vårt släp, så de hade lite halm som kunde värma.

Vi gick och lade oss ganska omgående då vi alla var trötta. Jag somnade rätt fort, men det var nån annan som inte kunde sova för att det var hundar som tjöt i släpet nästan hela natten. Stackars Johan! Jag har rätt tur som bara kopplar bort allt och sover ändå, men när det är hundar som låter, då kan inte Johan sova. Han sov väl knappt nånting under hela fredagsnatten. Och det visade sig på morgonen. Han var inte alltför glad och jag och Micke var snabb med att rösta ner Johans förslag om att han skulle med upp till utställningen. Han fick ta Mickes bil upp sen, efter att han sovit ut, UTAN hundar kvar därnere.

Med andra ord har jag knappt några foton på hundarna jag ställde ut, för det fanns ingen som kunde fotografera. Och när Johan väl kom upp, så strejkade vår kamera när han tog över den från Micke som fotade lite. Trodde den dog, men nu funkar den visst igen. Knaskamera!

Jag hade anmält valparna, Tirith och Loddie i bruksklass, Nato i bruksklass, Silve i veteran. Sen skulle jag ställa Uno i öppen och Ithil i öppen. Jag hade också lovat att ställa Dimrill, men självklart krockade det med en gång med valparna som gick in samtidigt i den andra ringen. Jag anmälde bara Nato för att Irre kunde visa honom åt mig. Haldex som inte var nåt fin vid anmälningstiden eftersom han fick fuktexem och jag klippte honom, fick för en gångs skull slippa ställas ut. Likadant med Tióne. Hon hade ju knappt nån päls, så det kändes lönlöst. Hon fick sig ett very good i Sollefteå pga hon var pälslös. 


Det var 143 hundar anmälda, men det var långt ifrån alla som kom.
Det saknades en hel del folk.

Valpklassen var rena kalabaliken för min del. Inte en gång hade jag tränat med valparna i koppel, så det är bara till att skylla sig själv. Men jag får se det som bra träning. En massa hopp och studs blev det och Elora tyckte allt var jätteläskigt och det visade sig i snöret. Hon som har fina rörelser fick väl ut nåt fint travsteg iaf. Både Elora och Airk kom sist i sina klasser. Däremot kom brorsan Tiras, som visades utav Niklas, på andra plats. Och Nelwyn kom på tredje, så det kändes jättekul. GRATTIS Micke!

Avels- och uppfödarklasskritikerna var kanon och jag fick HP på båda. Det kändes super!Precis när jag kikade över till andra ringen när jag var klar med valparna såg jag att Kenneth var inne med Dimrill för hans bedömning. Dimrill fick nöja sig med ett VG för dagen. Jag visade Uno sen i samma ring, för domare Mats Jonsson. Han var riktigt tuff under dagen. Fram med mätstickan och mätte Uno och konstaterade bara att han var för hög. Så  Uno fick inget mindre än betyget Disqualified. Surt kan jag tycka, då han är en väldigt fin, välbyggd hund. Men så är det. Domare är olika, en del bryr sig inte nämnvärt om att ens ta fram mätstickan. Jag kan tycka det är synd, för ska de mäta, tycker jag nog de ska mäta alla och ha samma kriterier för alla. Alltså, ge samma betyg till ALLA som är för höga. I det här fallet sa domaren "Hade han bara varit EN centimeter för hög, hade jag inte brytt mig, men nu är det tre". Det tycker jag känns helgalet. Ska man följa standarden, ska man inte tumma på en enda centimeter. Det är min åsikt! Kritiken var jättefin, så den säger jag inget om...


Jag och Uno på sidan om...

Irre ställde ju Nato åt mig, som är hennes uppfödning. Han fick VG och åkte ut på pälsskicket, om jag förstod saken rätt. 
Ithil

När jag gick in i ringen med Ithil sa domare Eli-Mari Klepp åt mig att jag hade väldigt vackra hundar. Det tyckte jag kändes  mycket trevligt att höra. Ithil skötte sig mycket bra, men fick pga sin svans ett VG för dagen. Men jag är nöjd, hon fick en jättefin kritik. Det var också Eli-Mari som dömde valparna och jag kan bara tycka att hon är en jättebra domare, som är fin med hundarna och ger tips till ägaren, om det behövs. Kommentaren hon gav mig om Eloras huvud är väl något jag aldrig glömmer. "Hon har ett underbart vackert huvud och hennes uttryck är ju bara To die for!" Det tycker jag var jätteroligt att få höra.


Fina Ithil i ringen.
Micke ställde upp och tog Loddie åt mig i bruksklassen, medan jag tog Tirith. Det gick fint för båda två. Tirith vann bruksklassen och fick CK. Loddie kom trea i klassen men fick nöja sig med ett Excellent. Tirith skulle in i tävlan om bästa tik.


Tirith är väl kanske inte den roligaste utställningshunden. Hon är lite loj ibland. Jag måste komma på ett sätt att få upp humöret på henne lite, så hon ser lite mer 'ärtig' ut i ringen. Kanske köttbullar i framtiden? Tirith gick iaf längre än vad jag trott och knep fjärde platsen i bästa tik. 1a blev Shadi, som stod tvåa efter Tióne förra året och 2a blev Ylwas Molly, som är en Trahimus-hund(samma kennel som Tricksters pappa kommer ifrån). Före mig och Tirith placerades Irres och Kentas tik från Nay-La-Chee, Ice. Och det var roligt, då Ice är halvsyster med Saria. Eftersom de första två tikarna redan var fullcertade gick Certet till Ice och alltså fick Tirith Reserv-Certet. Jättestort grattis till Starax!!
Den som egentligen gick allra bästa för dagen var Silve. Ylwa hade lovat att ta honom åt mig och det gjorde hon. Han var jätteglad i ringen och skötte sig fint. Han fick Excellent men domaren höll inne med Ck:t för dagen, då han tyckte Silve var lite hastrång, vilket också stämmer. Men tävla i finalen om BIRveteran skulle han få göra ändå, då de inte kräver CK för det.


Fina gubben Silve i ringen med Ylwa.

I veteranfinalen tog jag Silve själv. Han skötte sig bra, men fick se sig slagen av tiken, Lanjas Likkulas. Men jag är jättenöjd. Inte så pjåkigt att Silve tar hem BIM-rosetten på en rasspecial, tycker jag. Grattis till Björks!


BIS uppfödargrupp - Snowstreams

Jag och Silve blev tillfrågade om att vara med i Ylwas grupp! Det var jättekul att få vara det, det är första gången vi är det. Det var ganska många grupper och Silve - Liac(systerson) - Io(systerbarnbarn) - Cémbra(syster) slår till och vinner över alla andra grupper.
Stort grattis till Snowstreams!Och resultatet av hela utställningen listade jag ut för länge sen. Det var ett bra tag sen jag sade att jag visste vilken hund som i år skulle ta hem hela utställningen. Men det borde väl de flesta redan ha gissat under det här året. Snowstreams Inachis Io tog hem hela rasket och vi här hemma kan bara gratulera till ett fantastiskt år för Ylwa och hennes följeslagare. Io är Silves släkting genom att Silves syster Cémbra är mormor till honom.


Även stort grattis till Niklas med Bergtuvas Shadi,  som det här året tog sig ända upp till BIM-platsen!På kvällen gick vi på bankett där vi fick god mat. Efter maten var det utdelning av Diplom för Husky-cupen där jag kom på tredje plats i 6-spannsklassen. Fast jag saknade faktiskt glasen...

På söndagen gick vi på siberian huskyklubbens medlemsmöte och fick bland annat ta del av de nya championat-bestämmelserna och meriteringsreglerna. För de som ville var det lite vagnsrace och korvgrillning efteråt, men vi valde att fara hemåt, så vi skulle vara hemma i god tid. Det blev ändå en sen kväll.

Vi tackar Siberian huskyklubben för ett mycket lyckat arrangemang och för en fin plats för årets rasspecial. Gott om parkering och bra boende. Hit kommer vi gärna igen. Stort grattis till alla som var där och fick fina resultat! Hoppas vi möts nästa år igen.

Och sist, men inte minst... STORT TACK till Micke! Utan din hjälp hade jag varit vilse i pannkakan. Och tack till alla ni andra som hjälpte mig i valpgrupperna eller att 'bara' hålla hund!


Sömn

Ända sedan Attor flyttade in har jag sovit i omgångar. Omgångar... det börjar tära på kroppen.

Igår var första nattpasset på jobbet sedan han flyttade in och när jag skulle sova i morse efter att jag kommit hem vid sju, märkte jag att det inte är någon höjdare att sova i omgångar. Det har gått bra medan jag har jobbat dag, men inte natt. Eftersom att Nova är inne i huset när jag jobbar natt, tänkte jag i morse att jag sätter ut henne på löplinan utanför huset medan jag sover. Attor och Silve får bo i valpgården när jag jobbar, för Attor kan ju inte hålla sig under den tiden jag är borta. Nova sover ju ändå normalt sett om natten, så det känns bättre att hon får vara inne än att sitta på lina ute.

Så jag tog in valpen och Silve, lyckades somna efter att ha ätit lite frukost. Sen vaknade jag av att det var ett jäkla liv på alla hundar. Så jag gick ner och blev något förvånad när jag såg Nova stå i hallen nere, med löplinan ut genom den öppna dörren. Hon ville verkligen inte vara ute så hon öppnade dörren och klev in istället. Då hade jag nog sovit strax över timmen.

Runt halv tolv satte Attor, som vanligt, igång att slita och dra mig i håret, så jag vaknade och gick ut med honom och sen var jag ganska så vaken då. Jag passade på att kolla min telefon, och såg genast ett trevligt sms från Micke, som varit på utställning med Tiras & Nelwyn. Mer om det sen...

Äh... allt handlar egentligen bara om att jag fått sova lite för lite sista tiden. Och när jag kommer hem nu på söndag morgon, tänker jag vara 'elak' och inte ens ta in de där två jyckarna. Jag bara känner att jag MÅSTE få sova ut, utan att bli väckt stup i kvarten. Dock ska jag ju inte sova så länge, eftersom jag ska ställa om dygnet till dag igen. Så vid 13-tiden får vovvarna komma in och sen är jag ledig måndag. Och Johan kommer hem på måndag och vi får förmodligen hem både sektioner och element till hundkojorna, så det kommer att bli klart till nästa vecka jag är hemma själv med hundarna. DET kommer att kännas sååå skönt! Tro mig!!


Novahumör

Vi har gått en promenad, jag, Silve, Nova och Attor. Nova lös och de andra i koppel. Allt gick bra till att börja med, men när vi kommit en bit kom Nova till mig och Attor gick fram för att hälsa på henne. Hon varnade först, en gång. Han gick bort och sen fram igen. Då varnade hon inte nåt mer utan gick på honom och han flög ner i backen. Jag fick lov att ta bort henne från honom. Det gick bra då, men hon fortsatte visa tänderna åt den lilla valpen(som ju inte tänkte gå fram nåt mer) men jag höll henne i halsbandet och kände på henne att om jag släpper så går hon på igen, så jag sa åt henne att sätta sig ned. Så tog jag snabbt tag i Attor och lyfte upp honom i famnen. Lät Nova sedan gå iväg, vilket hon glatt gjorde och sen var allt frid och fröjd igen. Då satte jag ner honom på marken igen, och sen gick vi hemåt. Det blev inget mer efter det. Det här är första gången jag vågat släppa ihop dom två och så här gick det.


Alltså, jag är väl inte förvånad, för Nova har ju 'hatat' Silve en gång i tiden också, och idag kan hon äta mat bredvid honom och åka bil och ligga i soffan osv. Men det är inte så kul just nu, då jag inte vågar släppa ihop  Nova och Attor. Det är himla tröttsamt och en hel del extra att tänka på hela tiden.


Någon som har erfarenhet från väldigt 'skarpa' brukshundar? Vad gör man? Känns som att hon aldrig kommer acceptera honom. Han å andra sidan brydde sig inte så mkt om att hon gett honom stryk... Skönt med en valp som inte tar åt sig... ! Han är helt klart tuffaste valpen jag nånsin haft och i det här fallet är jag väldigt glad för det. Hade det varit en huskyvalp som varit inne och fått utstå Novas humör, hade dom aldrig nånsin mer velat se åt henne.


Träff i gården

Attor är en intensiv liten kille, så han kan må bra av att träffa lite hundar, så han kan busa av sig och bli lite trött. Han har redan träffat snälla söta Elora, men idag fick han träffa resten av gänget i den gården: Haldex, Tióne, Airk och självklart igen, Elora.


Haldex är en jättesnäll kille. Han är lugn och kommunicerar alltid väldigt tydligt. Med andra ord är Haldex ingen bråkstake och han känns som en trygg kille att släppa ihop med lille Attor. Trots allt är Attor ännu ingen stor kille, och pälsen är ingen polarpäls, så man vill gärna inte ha några hundar som kan 'nypa' honom i sidan. Den korta pälsen Attor har, skyddar alls inte lika mycket som en polarpäls.


Elora - mamma Tióne - morbror Haldex


Ibland glömmer jag av att Haldex även är morbror till Trickster. Kanske är det för att Tricky är vit och inte alls påminner om släkten, förutom huvudet kan jag tycka. Men lilla Elora är en kopia av sin mamma och jag tror säkert att det kan bli svårt i framtiden att se skillnad på dom i spannet.Mamma Tióne och Elora Danan. Lika mjuka i sättet, men Elora är lite mer skrikig än jag minns att Tióne var som valp. Dock är hon precis lika söt som Tióne var som valpis.Slank och högbent. Vilken dag som helst ska jag sätta på henne sele och promenera lite för att se hennes beteende. Kommer hon möjligtvis visa samma förmågor som sin mor? Jag kan bara hoppas!Airk lär Attor allt dumt han kan - som att äta lera! Yum!Alla kikar på något kul utanför rastgården. De tittar på Panda som skuttar runt utanför.

Här hemma har inte någon hundträning påbörjats ännu. Det har varit varmt och våra hundar går helt enkelt inte bra när det är varmt. Helst ska tempen ligga runt 0:an när jag börjar, om jag får välja, men jag kommer snart köra igång, så länge det är under 10 grader. Sen ska det vara ljust, då jag kommer att ha många 'nya' i spannet och minns jag inte helt fel, en hel del bråkstakar så här i början på säsongen. Jag både längtar och inte längtar.

Plotten Attor

Välkommen Attor!!

Han har varit en hemlighet i flera veckor. Nu har han varit hemma sen Sollefteå-utställningen, då han kom upp med Malin. Hemligheten var att jag, tillsammans med Johans familj, har köpt honom till Johan i för tidig födelsedagspresent. Johan hade inte en aning om det hela och det var svårt att vara tyst, men jag lyckades t om lura Johan att jag hade tråkigt en dag, så jag satt och letade efter namn på internet, om vad vår blivande plott vi planerade att köpa nästa år, skulle heta.Plott är en ras, som ännu inte är erkänd av SKK, men den är godkänd som ras av FCI anslutna AKC (American Kennel Club) och UKC (United Kennel Club, ej FCI ansluten). Den nordiska plotthundklubben arbetar för att bli en av UKC´s godkända dotterklubbar.

Plotten är en hund man jagar rovdjur med: björn, lodjur m.m

Johan har velat ha en sån under hela den tiden jag känt honom, och varför vänta till nästa år, när han kunde få en nu? Jag fick kontakt med Manollo Rodriguez i Leksand i somras, framstående jägare, som jagat björn lite överallt. Det började egentligen med att jag bara ville förankra en kontakt inför framtiden och helt plötsligt hade han en kull och idéen om att Johan kanske skulle kunna få en till när han fyllde år, blev sann.

Den 29e augusti när Johan kom hem från jobbet och Nova skällde vilt när hon hörde bilen, stack jag ut huvet och sa åt Johan att stanna vid bilen. Jag gick in och knöt ett rött band runt halsen på Attor och släppte ut honom och ställde mig vid dörröppningen och fnissade hejvilt för mig själv. Johan trodde att jag släppte ut Panda, men sen såg han de stora öronen och förstod till slut att hans första plotthund hade kommit till Fjällandet!

Jag gick fram till Johan och hälsade honom med 'grattis i förskott' från mig och hans familj. Sen frågade jag: Vad heter han då? Till svar fick jag: Han heter Venator. Och ja-aa, det gör han... Han heter Rodriguez Ursus Venator, vilket jag sökt mig fram till på internet. Eftersom att Ursus är samlingsnamnet för björn på latin, hittade jag att jägare heter Venator... Med andra ord: Rodriguez Björn Jägare är hans namn, och smeknamnet blev Attor!


En lycklig husse med sin fina, blivande jakthund; Attor