Matvraket utanför lådan

 

Igår satt vi och kollade på film när en valp började skrika som attan. Tänkte att det säkert var nån annan valp som lekte och busade på den som skrek, men skriket avtog inte utan eskalerade. Till slut var jag tvungen att gå och titta vem det var som förde en sådant oväsen. När jag kom till dörröppningen till köket såg jag Pya stå, lite förbryllad, vid sin matskål...

 

... och även en liten Floppan!

 image38

Tjock om magen satt hon där och skrek. Mätt. Säkert alldeles för mätt. Och hon hade säkert lite ont i magen. Glupska lilla Floppan hade hoppat över de två pinnarna på valplådan och sen tagit sig ut i köket till mammas mat och glufsat i sig så mycket hon bara kunde orka.

 

Behöver jag säga att bräda nr.3 sitter på lådan nu!?


Små gaddar små

Så små och så ont..

..det kan göra i fingrarna alltså! :-) Tänderna växer med valparna och de blir bara mer och mer bedårande.
Vi är förtjusta!

image36

image37
Svartsvans ser lite förvånad ut minsann.. nyvaken.

Det gröna gräset lockar...

...iallafalll för mamma Pya och matte och husse. UT MED VALPARNA! I gräset!

Igår tog vi ut alla på gräsmattan med mamma Pya.
image33 
Liggandes uppepå är Dottie.

De knatade omkring och var nyfikna. Flera valpar somnade i mattes knä efter en stund då det var omtumlande med så mycket frisk luft. Sen bara sov dom bort sin första stund utomhus.

image31 

Här Wilma
image32
Lilla Floppan


Sen serverades det välling för första gången. Wilma visade sig vara en expert på hur man äter välling på bästa sätt. Rumpan på lådan och en tass i skålan, DET är bästa sättet. image34
image35
Wilma är verkligen en bedårande liten tös.


Valparna växer

En söt liten Tippen smakar lite på rundstaven i valplådan.
image30

Dumhetslärdom

Sedan 1995 har jag haft siberian husky. Det är mer än 10 år och det är nu först jag har min första kull. Det är helt otroligt häftigt. Att först vänta på att tiken ska löpa, para och sedan vänta igen på att magen ska bli tjock. När den blivit det och man får känna de första sparkarna från valparna; Iiiiiii.. vad häftigt! Under åren jag haft siberian har jag lärt mig, hoppas jag, en hel del. Mycket finns ännu kvar att lära. Den nya erfarenheten är själva valpningen och dumheter man kan göra. Även den mest erfarne gör väl misstag. Nu har jag precis lärt mig vad man ska och inte ska göra. Men såhär i efterhand kanske det var meningen, för att jag inte skulle trissa upp mig, tänker jag.

Pya var extremt jobbig i slutet på sin graviditet. Hon klarade inte av att vara inne utan att kissa och bajsa inne på nätterna. Det konstiga är att på dagarna gick det bra. Egentligen tror jag nog att hon mått lika bra av att få valparna ute. Fast med tanke på det varma vädret som var, var det nog bättre för både mamma och valpar att få vara inne med värmefläkten satt på cool så hela huset blev svalt och skönt.

Nåja, iaf fick jag inte sova på nätterna. Sakta men säkert tär det på krafterna. Och natten till valpningen var hon sååå jobbig och hon visade tydligt att hon bara ville gå ut. 02:30 fick hon sin vilja fram. På morgonen 06:00 gick jag ut och hämtade in henne, tempade och såg inga tecken på att den ens var i närheten av 36 grader.När jag så matade de andra ville Pya följa med vilket hon fick, sen sprang hon och lade sig i kojan inne hos Niro och Nanaimo. Jaha, tänkte jag, vill du vara där en stund. Det fick hon. Jag gick in och åt lite frukost, tittade lite på TV och somnade. *suck* Vad blev följden av det? Jo, att jag missade de två första valparna födelse såklart. Nanaimo och Niro stod som frågetecken och Tiwas stod och skällde i hundgården jämte.
image28
Titta så fint  jag gjort i kojan, matte!

Pip, pip hörde jag när jag närmade mig. Pya hade byggt ett sånt fint bo till sina små och nöjd och glad hade hon fullt upp. Jag gick in och hämtade en liten korg att ta valparna i, sen gick vi in och Pya fick de 6 tikarna inne. Det är typiskt macho-manligt att killarna var tvungna att komma utomhus. Riktiga tuffingar!

Allt gick bra iallafall. Vad har jag lärt mig av det här?
Jo, nästa gång ska jag inte somna framför TV:n.  
image29
Nästan alla valparna har öppnat ögonen nu. Här Svartsvans.


Sötingar

Valparna växer och blir större och större. Tippen har på några dagar dragit ifrån och känns nu jättestor. Pya som haft lite dåligt med mjölk har nu massor med mjölk till småttingarna. Hon äter bra och det gör valparna också. Det är Wilma och Floppan som ligger lite efter de andra. De starkaste, Tippen och Svartsvans, är de som lätt puttar undan de mindre. Så Wilma och Floppan får snutta lite extra på sidan om :-)

image25
Liten Wilma med husse

image26
Wilma är en riktigt söt liten tjej

image27
1v 2dagar