Ulriks dop

Igår döptes Ulrik i Lits kyrka. Det var en fin ceremoni, om än lite högljudd. Dopet var klockan två och det är vanligtvis den tiden Ulrik brukar sova lite middag, så det var väl inte så konstigt. Han gillade när vi sjöng psalmerna, men däremellan gjorde han sin röst hörd. Kanske han provade ekot i kyrkan..?
 
Jag och Johan vill tacka alla som kom och tack för Ulriks alla fina doppresenter. Sen vill vi ge ett särskilt tack till min mamma, bror, gudmor Mari, gudfar Jimmy för all hjälp i helgen!
Gudmor Mari, jag och en skrikig Ulrik, prästen Peder, pappa Johan och gudfar Jimmy
 

SM Gafsele - SILVER

Sista dagen på SM:et sov jag rätt gott. Jag kan inte påstå att jag kanske var särskilt klarvaken under förmiddagen… Varför? Jo-ooo, för första gången i mitt liv smakade det inte så gott när jag borstade tänderna. Jag vet inte alls var min tanke var, men jag tog tuben ur necessären och kleta på en stor klick på tandborsten och började genast borsta tänderna samtidigt som jag gick från rummet mot toaletten. Jag tyckte det smakade lite konstigt… Och jag insåg direkt att det jag tagit var handsalva… Bläk! Det värsta av allt var att jag hann borsta hela munnen innan jag insåg att det inte var tandkräm. Jag fick riktigt brått med att springa tillbaka till rummet och haffa tandkrämen och kuta direkt till toan och skölja och borsta ur munnen ordentligt.
 
Nå, till tävlingen. Jag hade bestämt mig för att byta runt i spannet, då jag tyckte Tióne var lite halvseg dagen innan. Hon hade lite slack lina och jag bestämde mig för att testa Elora i led. Hon har ändå gått i led två gånger hemma och det har funkat. Då var jag tvungen att möblera om resten av hundarna och jag bestämde att köra Airk och Haldex i wheel och Tióne och Tirith. Spännande värre med Tirith som löpte. Fick hjälp av Peter igen att köra fram släden, så jag själv kunde hålla selen på Airk så han lugnade sig lite. En handler längst fram och en på tikarna och en som höll Haldex också, så det kändes tryggt.
 
Hade glömt att lägga i kameran i GoPro-hållaren, så jag skulle fixa det, men fick den lilla svarta plastsaken som stänger luckan i handen och det var inte långt kvar till start, så jag bestämde mig snabbt för att strunta i det. Starten gick och hundarna for iväg och det kändes bra. Det tog inte lång tid dock innan Haldex, som är vänsterhund, trampade över stamlinan och hamnade på samma sida som Airk. Jag försökte massor med gånger att köra fram släden så han skulle trampa tillbaka och också att lyfta över stamlinan med min säkerhetslina, men utan resultat. Så jag drog ner ankaret och det blev tvärstopp och så sprang jag fram och kastade över Haldex på högra sidan.
 
Efter det var jag väldigt noga med att hålla linan sträckt, så han inte hamnade på fel sida igen, för det visste jag att jag inte hade råd med. Det var Dalia som jagade idag. Jag jagade ingen, för jag vet att vi inte har nån chans mot Marie med den träningen vi har. Vi körde på och jag tyckte att de gick ganska bra ändå. Jag var helt övertygad om att de skulle tvärdö den sista dagen, men vi lyckades faktiskt hålla undan från Dalia, även om jag såg henne skymta i bakgrunden när jag var på den långa målrakan. Silvret var bärget hem till Johan och Ulrik!! Tjohooo! Ulrik fick genast pengen runt sin hals och han blev glad över den fina saken. Sen dreglade han på den.

Webkameror för SM

http://www.aselebyar.nu/webbkamera/

SM Gafsele 2013 - dag 2

Jag körde samma ledarpar igen idag och samma överallt. Tyckte det kändes bra igår, så jag körde på Tióne och Tricky igen i led. I starten haffade jag Peter A. som körde fram släden åt mig. Jag stod så dumt, så det var som spår upp och jag insåg att jag inte skulle klara att hålla dom över startlinjen. Peter hade inga som helst problem att bromsa ner spannet och det gick fint att komma fram. Sen tog jag över och så mothöll han och en till i släden, hårt såg det ut som! Starten gick och hundarna fullkomligt flög iväg! TJOHOO! Idag blev det filmat.
 
Idag släppte jag bromsen och jag tyckte det gick jättebra överlag. Tióne tappade lite geist mot slutet, men fick nåt sånt där ryck som bara hon kan få. Tirith var lite ofokuserad emellanåt, och Haldex gjorde som han gjort de sista gångerna jag kört, tittade bakåt ett antal gånger. I morgon åker han ner ett snäpp!!! Han blir bara mer och mer degraderad, har aldrig varit med om att han fjantat på det här viset vid löp.
 
Jag ska göra lite ändringar i morgon i spannet om jag hittar nån mer handler, för då behöver jag lite mer hållhjälp. Jag har bestämt mig för att testa Elora fram med Tricky, må det bära eller brista! Det får morgondagen visa!
 
På den långa målrakan skymtade jag Pia Ångström och jag kom i mål inte långt efter henne, så jag hade kört in tid, vilket gjorde att jag klättrade upp en pinne. Att nå Marie är omöjligt, men att hålla sig kvar på pallen är det inte. Hur det än går är jag stolt över mina hundar som presterar trots den fjuttiga träning vi har, vilket jag tycker är helt otroligt. Och med en höglöpande tik i spannet, en som är på väg ur höglöp och en som ska börja löpa... Jaa, jag känner mig redan helnöjd!!!
 
 
 
Start för mig i morgon är 12:04
 
,
 
Håller på att ladda filmen, så kika in emellanåt
 
 

Mammas go'söting

Min lilla go'söting är hemma med pappa och glad är jag för det, för här är så himla kallt! Men åååh vad jag saknar honom och Johan här med mig.... Det blev sent i 'vallaboden' idag, men jag uppskattar hjälpen jag fick av Johan Sernheim. Hoppas skidorna för ett bra glid med sig i morgon :)
 
Ulrik testar pappa Johans axlar för första gången

SM dag 1 - resultat

En musher Fia som lyckades med att frysa till kinden under dagens tur på släden. Inte så skönt! I morgon ska jag få tejp av Johan, som är vår sjukgymnast, som är här också och tävlar med sina A-hundar. Jag fick även låna hans vallaställ igår kväll när jag fixade skidorna.
 
 
Här är dagens resultat, det jag har fotat är min klass och även på bilden nedan Maris och Joakims klass.
Jag raggade handlers och fick snällt nog hjälp av Johans vän, Stefan och sen Lotta Lundgren och Marco Hampel. Tackar för all hjälp!
 
Starten var helt galen. Jag stod ju en bit bort, men inte lika långt bort som vanligt, men jag startade från bilen och Stefan skulle springa ner med spannet i ett koppel. Åh sjutton vad jag fick bromsa! Jag höll på att ramla med släden också, de kändes väldigt starka. I spannet har jag fått göra om lite, då Saria inte drog en meter på sista dagen i Lekvattnet. Så spannet i helgen är:
 
Tióne - Tricky
Haldex - Elora
Airk - Tirith
 
Haldex blev nerpetad då han hade ett sånt ofokus i Lekvattnet pga löptikar. Tióne brukar vara grym på tävling, så jag tog henne och Tricky. Det gick bra idag. Hundarna fick springa på som vanligt. Enda gångerna jag peppade dom var i uppförsbackarna och även i dom stod jag mest och tåfjuttade, för det gick så bra uppför. Kändes jättehärligt! Alla hundar jobbade bra och jag bromsade lite grann under ganska stor del av banan, så som jag brukar göra när det är tre dagar, för jag vill att dom ska hålla alla tre dagar.
 
Niro var utlånad till Joakim Persson och det var en mycket nöjd Joakim som jag mötte i spåret, där han ropade på mig: HEJA HEJA!!! Och när jag väl kommit i mål och han kom bort med Niro såg jag bara ett stort leende på hans läppar. Det var jätteroligt att se!! Niro gick i led tillsammans med Tella, som är Tiriths syster! Och Tella hade varit jätteduktig!!! Mari var jättenöjd med dagen också, så vi är alla glada idag!
 
Listorna är korrigerade efter att jag tog dessa bilder, men jag ligger en sekund efter tvåan, Pia Ångström. Som väntat leder Marie med flera minuter.
 
Jag ser nästan inte fram emot morgondagen.. haha... Mitt spann är starkt och jag fasar lite för starten, men jag får väl ragga nån stor stark karl som kan köra ner släden till mig, för det gick hiskeligt fort och jag höll på att ramla. Nån film blir det inte, då jag lyckades med konsten att ha inställningen foto på, så det blev en fin bild på spannet innan hundarna sattes in, och en bild i målet när vi kom in. Dessa bilder kommer nog aldrig att visas.. haha...
 
Första start i morgon är klockan 10, men vi har ännu inte sett någon startlista.
 

SM i Gafsele

På plats. Klockan 1900 är det förarmöte, efter det gör vi mat till oss tvåbenta och sen blir det vattning av hundar. Vi kom fram tidigt och för en gångs skull var det helt tomt på veterinärbesiktningen när vi kom dit. Vi har redan matat hundarna och installerat oss på Gafsele hostel, stället jag alltid bor på när jag är här. Det är riktigt bra och ligger väldigt nära tävlingsplatsen, så man behöver inte stressa. Vi har snacksat oss själva(mycket viktigt) med lite cheddarpopcorn och lite lösgodis och nu är det dags att fara upp till bygdegården för att kolla starttider och lyssna på vad de har att säga om banan.

Lekvattnet

Lekvattnet - vår första tävling för säsongen. Den säsongen som egentligen skulle bli en mellansäsong, men jag insåg att jag inte kunde låta bli. Så med rätt fjuttig träning, bestämde vi oss ändå för att köra det vi kunde och med den träning vi skulle kunna prestera, det som nu går med en liten bebis.
 
Den 13e januari dök så Mari Lilja upp på hemmaplan, för att ligga här i träning med alla sina hundar. Och vi har kämpat, det mesta vi nu har orkat, för att få upp hundarna i dom distanserna vi behövde för att klara våra mål. Jag skulle tävla 15km sprint och Mari och Joakim 40km medeldistans. Jag tror nog både jag och Mari var rätt trött efter att ha legat i hemma, varva hundkörning med att ta hand om Ulrik.
 
Vi tävlade i helgen i Lekvattnet, Torsby och känner oss rätt nöjda med att hundarna klarade att ta sig runt banan. När Mari på söndagen kom flygandes i mål, kände jag mig jättestolt över henne och hundarna. De var himla duktiga och det var en mycket glad Mari som susade över mållinjen. Vilken lycka!
 
Mari med sina duktiga vovvar
 
Jag körde för första gången med unghunden Elora i spannet och nog så pirrigt kändes de, då nyparade Saria var med i spannet, i wheelposition tillsammans med Niro. Båda hundarna har varit utlånade till Nisse Uppström, för de skulle vara med i hans spann, men olyckligtvis ramlade han på första träningstävlingen i Nornäs och bröt armen och därmed var den säsongen över för våra hundar som skulle prova på långdistans. Mycket trist! Så de två var väl inte riktigt tränade för sprint, men med ytterligare två löptikar hemma, fick jag lov att planera om det tänkta spannet och då fick det bli Haldex och Tricky i led, Nato och Elora i team, Saria och Niro i wheel. Inte riktigt som jag tänkt mig från början, men det fick gå ändå.
 
Det är också första gången som jag tävlar med fyra hanar i samma spann, så även det kändes lite pirrigt. Nato är lite osäker ibland, så jag funderade på hur det skulle gå om jag skulle få något strul. För Eloras skull ville jag få en fin runda utan trassel och det blev helt tvärtom. Första dagens tävling blev allt annat än vad jag tänkt mig.
 
När jag åkte från stället vi bodde på lyckades jag med konsten att lägga mina vantar på släpet och åka, så de ramlade av någonstans längs vägen. Jag kom på det när jag redan åkt, men det var försent för att vända om, då jag hade tajt om tid. Väl uppe på plats, visade det sig att parkeringen inte alls var delegerad till hur många hundar man körde, utan det var mera "den som kommer först, få ta den platsen man vill ha", så jag fick vackert åka ner längs en skogsväg och vända ekipaget på lämplig plats. Det var ju också pirrigt då jag precis i torsdags klarade uppkörningen för utökat B-kort. Så det är första gången som jag fick köra med pickupen och släpet och ekipaget blir långt, men jag är stolt att säga att jag klarade vändningen på första försöket. Så min parkering blev långt ifrån startplatsen, vilket gjorde att jag var i stort behov av handlers. Snälla Malin Granqvist och hennes sambo, Johan Olsson(yep, han heter samma som min sambo) hjälpte mig. Jag var nog väldigt effektiv och var snabbt upp och tog startplatsen efter Malin Sundin, så jag använde hennes startlina.
 
När vi kom upp dit med hundarna fick jag helt plötsligt mer hjälp och det kändes skönt.  15 sekunder innan start ger Sarias snöre på selen vika och Malin får snabbt dit kroken på draglinan i själva selen. Att knyta snöret hinns inte med och starten går. Jag har filmat hela loppet och tanken är att lägga ut filmen, men vi får se när jag får tid för det. Det som hände, i korta drag, var iaf att jag kom ifatt Ylwa på myren där hon hade problem med att få sina hundar på rätt bana, då de som startade innan oss hade gått åt andra hållet. Vi körde om henne och hon följde efter. Körde ett tag och sen fick jag problem då det dök upp ett delat spår och jag visst inte vilken väg vi skulle ta. Ylwas hundar ryckte till och hon körde in i mig med släden och vi hjälptes åt att få spannen åt rätt håll, med diverse problem. Vi löste situationen till slut och Manuela och Irre som kommit ifatt oss var jättesnälla och stod och väntade tills vi kommit på rätt håll. Tack och lov för det, för annars hade det säkert kunnat gå jättegalet i våra spann som strulade. TACK FÖR DET!!!
 
Vi stod still i 8 minuter kan jag se på filmen och dagens resultat visade att jag stod på en tredje plats och Ylwa efter mig. Det var vi fyra i klassen. När jag kom i mål hade jag knappt nån lust att köra dag två, för jag tyckte banan var lite läskig på sina ställen, men så tänkte jag att jag ville ha en fin felfri runda för Elora, så jag körde dag två ändå. Den andra dagens tävling hade jag ofokus i spannet från och till och jag är väl inte helnöjd med hur hundarna gick, men jag kan bara tro att det beror på löp och kommande löp, för Haldex tvärnitade på nåt ställe och skulle bak och hälsa på Elora. Jag blev jättearg och sa till honom på skarpen och då gick det lite bättre. Sen bara tvärstannade både Haldex och Tricky i den långa backen för att lukta på en kissfläck och det kändes som att vi skulle stå där resten av dagen. Jag fick fart på dom iallafall och sen gick det väl lite bättre. Vi hade inte något megastrul åtminstone. Så det kändes skönt.
 
Att få avsluta tävlingen med en bra runda, kändes för mig viktigt. Att ha en unghund i spannet för första gången gör att man vill få ett positivt slut och det fick vi ändå, kändes det som. Jag körde ikapp, och om, både Irre och Manuela och tog hem första platsen. Vinstpriserna var väl inte så mycket att snacka om tyckte jag, en säck hundfoder och ett diplom var priset och det tycker jag känns lite trist, för jag ser gärna att man får nåt annat i minnesväg, en plakett eller nån medalj tycker jag är på sin plats. Parkeringen var väl också under all kritik, för jag anser att om man har parkeringsvakter, ska de se till att de som kör lite större spann får en plats nära starten. Ibland åker ju folk helt ensammen och då är det inte smidigt att få stå så långt bort. På söndagen kan jag berätta att jag försökte komma upp lite tidigare, för att få en plats på den riktiga parkeringen. Men upp dit kom jag inte förrän jag hade snokat upp mina vantar som låg längst vägkanten. WIHOOO!!! DET var nog det bästaste av allt ändå, att jag faktiskt hittade dom, det var en femhundring insparat. Kändes skönt när de inhandlades förra säsongen. Puh!
 
Nå, nu var denna tävlingen avslutad och vi körde hem, trötta men belåtna och efter en pizza utomhus i Sveg(de höll på att stänga när vi kom), så kom vi hem vid ett-tiden på natten och trött som sjutton sprang jag genast upp och tittade på Ulrik där han låg och sov i sin vagga. Mitt hjärta svällde över av lycka av att äntligen få se honom och till min glädje vaknade han innan jag skulle somna, så jag kunde mata honom och krama och pussa på honom. Tävling är roligt, men den glädjen jag känner när jag ser på min son kan nog ingen tävling mäta sig med.
 
Tack till alla som hjälpte mig med mitt spann! Och tack för alla gratulationer på FB.
 
Joakim med duktiga vovvarna