Nya rundan - ca 14km

Äntligen har jag och hundarna tagit den nya rundan som går till Nyby. Jag hade tänkt att åka till Fjälls egentligen, men eftersom kompisen inte kunde, bestämde jag mig igår för att spara in på bensinpengarna och träna hemma istället och utforska den nya vägen. Och YÄEJ! vilken rolig runda det är! Den är nästan perfekt måste jag säga.


Team One - Pya, Loddie och Silve
Jag funderade lite först vilka hundar jag skulle köra och bestämde mig för att köra Pya och Quadra i led och Silve bakom. Nu tänkte jag inte chansa, utan tre hundar fick räcka när vi skulle ta den nya rutten. Loddie kändes bra och hon skrek som en galning i starten. Hon är faktiskt rätt så jobbig måste jag säga, för hon skriiiiiker högst av alla och precis som Silve, passar hon på när man ska sätta fast hennes nacklina och gapar rätt in i örat på en, så man blir halvdöv. Tror nästan jag får börja med öronpluggar... Hon drog i mina koppel som satt i mitt bälte också. Och hoppade på ryggen på Pya. Vilken tur att Pyis är så snäll... Nu förstår man ju varför Niro alltid trycker till Loddie när de står jämte varandra...

Pya passar på att gosa lite med snön. Loddie undrar vad morsan håller på med

Nåväl, efter att ha blivit närapå döv, for vi iväg och hundarna var pigga och glada och sprang på riktigt fort. Det är inte så långt till stället där vi skulle svänga av och jag var naturligtvis nyfiken på hur det skulle gå den här gången(med förra försöket i minnet). Älgtornet kom på höger sida och strax skulle vi då svänga höger, nedför en liten 'slope' och väl där sa matte kommandot: Höööö-ger! Jag bromsade in lite innan svängen, så Pya skulle förstå att vi inte skulle rakt fram där vi brukar köra och vid kommandot hade hon inga som helst problem med att ta den vägen. Och Loddie, duktig som hon är, följde fint med sin mamma. YES! Vad kul att det inte strulade.

Kolla till höger om Pya... där har hon gjort en snöängel

Det var lite trixiga kurvor och så i början, och alltid lite pirrigt att köra på nya vägar när man inte vet vad som väntar efter vägen. Överlag var det jättefint, det var väl nåt litet träd som låg mitt i vägen som jag inte var så förtjust i, för medarna tar ju stryk av att köra över den. Spåret var lite smalt i början och hela spåret går mitt i skogen, så det vill till att ha koll på granar som kan hänga ner och träd som står nära i kurvor. Men det var inga problem, vi tog det lugnt. De jobbade på bra och Loddie såg fräsch ut och verkade tycka det var kul. Silve är lite tung och hade en förmåga att kunna trampa på jättemånga ställen där han bara sjönk ner, så han strupplade runt. Lite jobbigt när det blev så, speciellt väldigt mycket på hemvägen. Han orkade inte riktigt med i Pyas tempo heller. Loddie å andra sidan hade inga problem med det, men orkade inte hela vägen hem, så hon slackade emellanåt på linan på hemvägen. Men det var mycket bättre än förut, så nu hoppas jag verkligen att det ska få hålla i sig.

Här är bodarna

När vi kom till Nyby, var det spännande att se hur det skulle gå med vändningen. Vi tog och följde nåt skoterspår och där letade jag efter två som korsade varandra, så jag kunde ge kommando om att ta nåt av de spåren. Det blev höger från det stora spåret och sen blev det tre spår att välja på så jag tog den i mitten och därefter blev det en 90graders vänster-sväng och det kändes så kul att se Pya ta kommandot på en gång, speciellt efter den där skitrundan vi hade häromdagen.

Vi stannade flera gånger under turen, dels för att de skulle få hämta sig lite och för att Pya skulle få ta lite snö med tillåtelse från mig. Sen tycker jag det är bra att träna att stå still. Hundarna ska ju kunna göra det, utan att få spel. Vi kommer att träna det mer i fortsättningen också. Hundarna gjorde ett bra jobb tycker jag. Jag är nöjd. Tre hundar är lite fjuttigt att köra, men bra när man vill känna sig på den säkra sidan. Vi var ute i 1h och 20min. Tilläggas ska att jag stod på bromsen ganska mycket också, jag gör gärna det när jag inte vet hur banan ser ut.

Några kilometer kvar hem....

Väl hemma fick de nåt att dricka och JÄTTEMYCKET beröm. Eftersom Silve inte heller drog på så mycket bak, satte jag Loddie som sällskap åt honom, så Pya fick ta oss hem i singelled. Hon är lika duktig där fram själv, som när hon har sällskap. Jätteroligt. Vilken duktig tjej hon är.



Team Two - Tióne, Niro, Haldex och Tiwas
För att vara säker på att komma åt rätt håll, vågade jag inte sätta Haldex fram med Tióne, utan Niro fick ta ett kliv framåt. OJ vad mycket tjut det var i början. De var totalt craaaazy, men det gick bra. Niro ville bita i linorna till att börja med när han fick stå längst fram själv. Han vänder sig om och sen tar han tag och tuggar på nåt. Om det är sele eller linor, det struntar han nog i. Han har under den här säsongen blivit lugnare och lugnare och det känns verkligen bra. Jag sa bara åt honom en gång, sen vände han sig om och stod framåt.

Jag tar numera alla hundar jag ska köra i koppel fram till starten och det gick ju jättebra att göra det med det här gänget också. Det är bara att se till att Niro och Haldex inte kommer så nära varandra när de blir så uppspelta, så det gick bara fint. När jag fått fast alla var det bara att knäppa fast linan i mitt bälte(yep, jag sätter alltid fast mig själv med spannet - jag vill verkligen inte tappa dom). Måhända somliga tycker det är dumdristigt, men till mitt försvar kan jag iallafall säga:  Jag har iallafall hjälm på huvet  när jag kör mina hundar - Har du?

Iväg for vi, och fort gick det. Nu när jag kan, så är det så lätt att styra släden och speciellt när man har fyra hundar framför som är duktiga på att dra. Kan ju tillägga att det inte var så lätt med förra gänget. Har man inget drag från de bakersta hundarna får släden ett eget liv. Och det är inte lätt att svänga utan drag.

Inga som helst problem med svängen nedför 'slopen' och sen gick det bara hur bra som helst. Det är så kul att se Niro i full galopp jämte lilla Tióne. Jag har verkligen hittat en bra kamrat till honom när han ska gå i led. För tillsammans med Pya vill han gärna gå ner i en bekvämlig trav, vilket betyder att hon inte är den rätta kamraten längst fram. Näe, Niro och Tióne gör ett riktigt gott jobb i led.

Niro mular sig själv...

På den här rundan finns det några bodar där man kan stanna till om man vill. Med första gänget var det ingen som var där, men nu när jag kom den här gången såg jag genast tre skotrar som stod på spåret. En skoter stod halvvägs ut i leden och jag tänkte hastigt att jag säkert skulle köra in i den, beroende lite på hur hundarna gick. Jag började styra släden så den kom ifrån skotern, men tamejsjutton att det poppar upp en jämthund bakom en av de bakre skotrarna och börjar vrålskälla. Tack och lov satt den fast i koppel, men de var inte direkt snabba med att ta bort den, så jag kunde fortsätta min färd. Naturligtvis var ju allt det här i en nedförsbacke också och jag stod bara på bromsen som vanligt och väntade på att de skulle flytta bort hunden - men icke. Istället började gubben prata och vifta med armen, och säga att jag kunde köra ut i skogen och vända där   -Hmmm....


- Kan ni flytta på hunden?

Gubben började gå åt mitt håll och börjar prata med en dialekt som jag inte riktigt greppade ordentligt. Hundkräket står och skäller och ingen flyttar på den och mina hundar blir bara mer och mer triggade och vill fram till den där gaphalsen. Gubben står och jiddrar om att jag kan vända där i skogen och jag säger att jag inte ska vända, för jag ska ända till Nyby. Han bubblar om nån tax som finns i Nyby och att den är lös. Sen säger han att de ska äta surströmming och snäll som han är, erbjuder han mig naturligtvis att stanna och smaka.

- Nej tack, var mitt svar. Jag måste hem innan det blir mörkt.
Till slut tog de in hunden i boden och jag drog upp ankaret och hundarna satte full fart och jag hann inte med. Att jag sen stod ca 3m ifrån skotern gjorde ju inte saken bättre, och jag rände rakt in i den och välte släden och blev liggandes. I med ankaret igen och ner med skotermatten och med fötterna på både broms och skotermatta drog jag upp ankaret igen och det blev en jäkla fart nedför backen. Jag hörde gubben skratta bakom mig..... I ena meden på släden blev det ett jack, vilket betyder att jag nog måste lämna in medarna, för det jacket kan jag inte fixa till.... *suck* Jag slog i höger knä, och har skapligt ont i det nu, men det går ju över. Släden är hel åtminstone.

Vidare till Nyby och vända där. Kul att se Tióne ta och lyssna på mina kommandon vid svängarna och även att se att hon använde sin näsa lite grann och gick på spåret efter det förra gänget. Vi tog dock inte riktigt samma sväng längst bort, utan en annan, som jag ska försöka memorera, för den var lite bättre. Det gick sååå bra! Duktiga vovvar!

Väl uppe vid bodarna igen såg jag att hunden var ute, men jag skrek till, så tog de undan den genast. BRA!

Och efter mulningen såg han ut så här :-)

Vi körde på och när vi sen skulle ta av en högersväng, som kommer när man minst anar det, var det otroligt skoj att se Niro ta högerkommandot på nån sekund bara. Svängen kom, de var på väg förbi och var precis där spåret var, när jag såg det och sa höger och Niro bara svängde rakt av. JÄKLAR att han kan och är duktig!!! Han behöver bara lite mer självförtroende. För när han går med Pya, då litar han blint på henne. Kanske kan jag skapa bättre självförtroende för honom genom att ha Tióne bredvid honom? Jag ska försöka med det...

Haldex gick som alltid bra. Det är fasikens aldrig någon skillnad på den hunden. Han äter alltid och jobbar alltid stenhårt och vill alltid gå på och helst i ett riktigt högt tempo. En riktigt duktig kille, som alltså inte bara drar bra, utan som är snygg att se på också :-) Tiwas hängde med mycket bra. Hon blev lite tröttare än de andra på slutet, men inte så konstigt eftersom hon tränats lite mindre än dom. Men hoppet är tillbaka om att hon kommer kunna vara med i spannet på tävling. Hon kan ha haft en period bara, men nu ser det ut som att hon är 'tillbaka'. Mycket roligt att se henne och Haldex jobba på så bra tillsammans.  Och att det gick så bra i starten jämte honom. Hon stod rätt så still, men det är väl för att hon inte ville bli påhoppad av honom. Starten gick ju verkligen super idag.

Vi var ute en mycket kortare tid. Nu kände jag ju till hur banan gick, så det blev inte så mycket bromsande. Jag stannade klockan på nästan 57minuter och då inkluderar ju den tiden även här stopp och några små viloperioder.



Summering: Jag är jäkligt nöjd med dagens körning. Hundarna känns överlag riktigt bra, även om jag känner att vi kan få lite bättre koll på det här med vattningen. Det är svårt att veta hur lång tid innan körning man ska vattna. Som jag skrivit innan försöker jag lägga om lite, vilket betyder att idag gav jag hundarna lite mat på morgonen - 1dl foder och köttvatten - och sen köra på det. Efter körning får de köttvatten igen, men problemet är ju Pya, som inte vill dricka. Jag måste hitta alternativ. Senare på kvällen får de ett riktigt mål mat, då äter alla. I morgon ska jag prova att ge lite frukost, men sen ge lite vätska precis innan körning. Ca 2dl ska jag ha i dom, så ska jag se hur det fungerar under körning.

De flesta tog lite snö idag, det var Niro och Tiwas som egentligen inte tog nåt. Inte för att de andra, förutom Pya, tog några större mängder, men nån mun iallafall, vilket räcker för att förlora tid på när det gäller tävling. Så det är bara att testa varianter, tills jag hittar den som funkar för oss! Nån gång ska vi väl finna den :-)




1 Ylwa skriven

Jo men det är så här det ska vara - inte som i Roslagen isgata och sjöar av vatten på vägen.

Men att du inte stannade och tog en bit surströmming :) Jo du - jag har alltid hörselskydd när jag startar mina hundar. Börja med hörselskydd/öronproppar från och med nu.

2 Sofia /Stalos skriven

Testa att blanda leverpastej i vattnet för att få dom att dricka, det gjorde alltid jag. Kolla med någon livsmedelsaffär om du inte kan få ta den leverpastej som gått ut datummässigt istället för att dom slänger den. Går utmärkt att frysa och sen tina när du behöver den! Lycka till resten av vintern, du verkar ha ett starkt spann på gång =)

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: